Ezen az oldalon hasznos információkat talál a pcvilág által nyújtott levelezés beállításaival kapcsolatban, továbbá segítséget nyújt az Önnek leginkább megfelelő beállítások kiválasztásában és a Zimbra levelező rendszer nyújtotta lehetőségek kiaknázásában.

Tartalomjegyzék:

Hogyan működik az Email?

Email fogadáshoz szükség van egy postafiókra, ahová a leveleink megérkeznek. Ez a postafiók egy olyan kiszolgáló szerveren található, ami folyamatosan kapcsolódik az internethez, így bármikor tudja fogadni a fiókba címzett leveleket.

Levelező programban (Outlook, Thunderbird, Mail, stb.) email szolgáltatást több eljárás (protokoll) segítségével használhatjuk. A POP3 vagy IMAP protokoll a beérkező levelek fogadására szolgálnak, így a kettő közül az előfizetésünknek, vagy a feladatnak leginkább megfelelőt kell választanunk. Az SMTP protokoll pedig a kimenő levelezés bonyolítását végzi. Továbbá lehetőségünk van webes levelező program használatára is, ami levelező program nélkül biztosít hozzáférést postafiókunkhoz.

POP3

Ez az egyszerűbb, hagyományos email-szabvány. A POP3 protokoll lényege, hogy a levelek csak egy rövid ideig tárolódnak a szolgáltató szerverén, mivel a levél letöltésekor azok vagy azonnal, vagy néhány nap késleltetés beállítása mellett törlésre kerülnek a kiszolgáló szerverről. Az letöltést követő azonnali törlés hátránya, hogy nehézkes további eszközökön ugyanazt a fiókot használni, mivel a bejövő levelek az első lekérés után törlésre kerülnek, így a többi eszközre ezek már nem érkezhetnek meg. Ezért ajánlott a letöltést követő automatikus törlést késleltetni néhány nappal, így ezen időszak alatt a többi eszköze még letöltheti a leveleket. Amennyiben nem állít be automatikus törlést a levelező programban, akkor a levelező fiók megtelik, és nem érkeznek új levelek!

POP3 előnye:
 • Kis tárhely igény, így alacsony üzemeltetési költség
 • Törlési késleltetés esetén több eszközre beállítható, de nincs szinkronizálás az eszközök között (nem ugyanaz látszik a különböző eszközökön, az elküldött levelek minden eszközön eltérő tartalommal bírnak)
POP3 Hátránya:
 • A levelezés csak az eszközökön tárolódik, levél duplázódás és kimaradó levél előfordulhat helytelen beállítás esetén
 • Kevésbé biztonságos. Ha a notebook, telefon, számítógép meghibásodik elveszhet a levelezés.
 • Webmail használatakor csak a friss levelek láthatóak

IMAP

A teljes levelezés a szerveren tárolódik és minden eszköz a szerveren lévő tartalommal szinkronizál. Az IMAP szinkronizálás következtében az összes elküldött, beérkezett, mappába rendezett levél minden eszközön ugyanúgy jelenik meg.

Előnye:
 • Több eszköz esetén is azonos levelezést láthatunk. Minden eszközön látszik az összes elküldött, beérkezett, mappába rendezett levél.
 • Az egyes eszközök között szinkronizálódik az olvasott, olvasatlan és egyéb jelölési állapot
 • Több kolléga együttes munkája esetén hatékonyabb munkavégzés, mivel látható, hogy mely levelekre küldtek választ az együttműködő munkatársak.
 • Webmail használata során is minden levél megtalálható azonos elrendezésben ahogyan az eszközökön
 • A teljes levelezés biztonságban megtalálható a szerveren, melyről adatmentés is készül, így egy notebook, számítógép, telefon meghibásodása nem vezethet a levelek elvesztéséhez.
Hátránya:
 • Nagy tárhely igény, így magasabb költség

Melyik jobb?

Az alacsony tárhely-árak ma már lehetővé teszik, hogy a leveleket a szerverek tárolják, a gyors és majdnem az egész világot lefedő internet segítségével pedig bármikor elérhetőek azok. Biztos internetkapcsolattal, és több, levelezést használó készülékkel egyértelműek az IMAP előnyei. Egyetlen eszköz, vagy kis forgalmú fiók esetén elégséges lehet a POP3 használata.

Pcvilág Zimbra levelező szerver beállítási paraméterei

Felhasználó név minden esetben a teljes email cím, a jelszó minden esetben azonos az eltérő protokollok esetében is.

Webmail belépés

https://mail.pcvilag.hu

IMAP Beállítás (bejövő kiszolgáló)

Kiszolgáló: mail.pcvilag.hu
Port: 993
Titkosítás: SSL

POP3 Beállítás (bejövő kiszolgáló):

Kiszolgáló: mail.pcvilag.hu
port: 995 << Ajánlott
Titkosítás: SSL << Ajánlott
vagy
(Port: 110)
(Titkosítás: nincs)

SMTP Beállítás (kimenő, levélküldő kiszolgáló)

Kiszolgáló: mail.pcvilag.hu
port: 465 << Ajánlott
Titkosítás: SSL << Ajánlott
vagy
port: 587
Titkosítás: TLS
vagy
(Port: 25 és 587)
(Titkosítás: nincs)

Outlook 2016 beállításai képekkel illusztrálva

Levelek megjelenítése Gmail fiókban

Az alábbi képsorozat segítséget nyújt azoknak a felhasználóknak akik meglévő Google levelezésükben szeretnék megjeleníteni a Pcvilág email fiókjukra érkező leveleket. Arra is van lehetőség, hogy a Gmail felületen keresztül új emailt is lehessen írni a „külső” Pcvilág email fiókkal. Tekintse meg a képeket, ha elakadna keressen minket bizalommal.